Open Historische Web Cartografie

Historische kaarten spreken velen tot de verbeelding.
Het vakgebied Historische Cartografie kent dan ook een lange geschiedenis. Het ontsluiten van historische kaarten via het Web is sterk in opkomst.

Als we naar Nederland kijken zien we op dit gebied verschillende projecten en initiatieven, met als terugkomend kenmerk het scannen en geo-refereren van papieren kaarten en verdere ontsluiting. Dit laatste gebeurt steeds vaker en bij voorkeur via het Web.

Daarnaast is er een toenemende behoefte aan “bestendigheid” van de web-diensten voor historische kaarten ook nadat een project is afgelopen, en geen dode links zoals bijv http://historiekaart.nl.

Zoals Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) dit verzorgt voor reguliere kaarten en (meta)data zou een bestendige infrastructuur voor historische kaarten wenselijk zijn.

We willen middels dit seminar vooral eerst kijken waar we staan:

• welke technieken/tools worden gebruikt voor het geo-refereren van historische kaarten?

• welke server technologieën en standaarden worden gebruikt voor web-ontsluiting?

• projecten, voorbeelden en toepassingen

Vijf sprekers (Menne Kosian (RCE)Jan Hartmann (UvA), Thijs de Boer (UvA), Edward Mac Gillavry (Webmapper), Just van den Broecke (OSGeo.nl), bestaande uit ontwikkelaars en dienstverleners uit het vakgebied zullen deze onderwerpen inhoud geven. Wij zijn tevens verheugd dat Bram Vannieuwenhuyze, de kersverse bijzonder hoogleraar Historische cartografie (UvA), deze middag dagvoorzitter zal zijn.

Hieronder het voorlopige programma:

Voor het volledige programma en abstracts zie deze PDF of via de OSGeo.nl Website.

Samen zullen de sprekers de bovenstaande onderwerpen belichten. De nadruk ligt hierbij op techniek en het gebruik van Open Source en Open Standaarden.

Afsluitend is er een discussie in hoeverre Open Standaarden, Open Source en Open Data ons kunnen helpen in verdere vooruitgang en toekomstige samenwerkingstrajecten. Hoe kan crowd-sourcing een rol spelen voor massaal geo-refereren?

We verwachten dat dit een leerzame middag zal worden, uiteraard vol mooie historische kaartbeelden! Hopelijk kunnen we een begin maken met gezamenlijke initiatieven om uiteindelijk ons nationaal erfgoed van historisch kaartmateriaal voor een breed publiek interactief via het web beschikbaar te stellen.

Dit event wordt georganiseerd door OSGeo.nl, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Deze laatste is ook de gastheer van het seminar. 

Opgeven kan via deze Meetup of met een mail naar events@osgeo.nl.  (NB We hebben net een nieuwe zaal dus capaciteit is nu verhoogd van 30 naar 60).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.