OSGeo.nl dag 2014

De OSGeo.nl dag is dit jaar onderdeel van de GeoBuzz en vindt plaats op 25 november in Den Bosch.

Het programma biedt voor zowel  toekomstige als bestaande gebruikers van opensource-GIS interessante presentaties en workshops.
Het thema is: het juiste gereedschap voor iedere klus!

De toegang tot de OSGeo.nl dag is inbegrepen bij de toegang tot de eerste dag van de GeoBuzz. Geef op het inschrijfformulier aan dat je speciaal voor de OSGeo.nl dag naar de GeoBuzz komt. Je betaalt dan slechts 95 euro voor toegang tot de OSGeo.nl dag plus alle andere programmaonderdelen en de beurs van de GeoBuzz. Dat is een korting van 100 euro op de reguliere toegangsprijs!

Neem voor meer informatie of bij vragen contact op met het organisatiecomité via dag@OSGeo.nl.
Graag tot ziens op de OSGeo.nl dag op 25 november aanstaande!

Het programma van de OSGeo.nl dag 2014:

<th>
  Sessie
</th>

<th>
  Zaal
</th>
<td>
  <a href="#opengeosuite"><strong>Workshop OpenGeo Suite</strong></a><br /> <em>Bart van den Eijnden (Boundless) & Anton Bakker (GeoCat)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  Pauze
</td>

<td>
</td>
<td>
  <strong>Feature Frenzy PostGIS</strong><br /> <em>Wouter Boasson</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  <a href="#featurefrenzyjust"><strong>Nederland Ontsloten!</strong></a><br /> <em>Just van den Broecke (Just Objects)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  Pauze
</td>

<td>
</td>
<td>
  <strong>OpenGIS bij de gemeente Gouda</strong><br /> <em>Margot Quist (Gemeente Gouda) & Chris van Lith (B3Partners)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  <a href="#featurefrenzyqgis"><strong>Feature frenzy QGIS</strong></a><br /> <em>Richard Duivenvoorde (Zuidt)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  Pauze
</td>

<td>
</td>
<td>
  <strong>Een brede uitrol van QGIS in Amsterdamse stadsdelen</strong><br /> <em>Eelke Jager (Stadsdeel West, Amsterdam)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  <a href="#qgisstriptease"><strong>De QGIS striptease-act: hoe precies dát te zien wat je wilt…</strong></a><br /> <em>Marco Duiker (MD-Kwadraat)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  <a href="#boombeheer"><strong>Gemeentelijk boombeheer met Digitree</strong></a><br /> <em>Michiel de Bresser (Main Solutions)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  Pauze
</td>

<td>
</td>
<td>
  <a href="#featurefrenzyvector"><strong>Feature Frenzy Vector tiles</strong></a><br /> <em>Steven Ottens (Geodan)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  <a href="#opengeodata"><strong>Open geodata & Open Source; een logische combinatie</strong></a><br /> <em>Paul van Genuchten (GeoCat)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  <a href="#stateofosgeo"><strong>State of OSGeo</strong></a><br /> <em>Bart van den Eijnden (bestuur OSGeo.org) & Gert-Jan van der Weijden (OSGeo.nl)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>
<td>
  <a href="#haardvuur"><strong>Afsluiting met haardvuursessie</strong></a><br /> <em>Diverse sprekers, o.l.v. Erik Meerburg (Geo Academie)</em>
</td>

<td>
  Galloway
</td>

Introductie van de programmaonderdelen en de sprekers:

Workshop OpenGeo SuiteBart van den Eijnden (Boundless) & Anton Bakker (GeoCat)
Wil je graag leren hoe je een online geo applicatie kunt bouwen? Deze workshop zal deelnemers bekend maken met de componenten van een complete, open source web mapping oplossing (genaamd OpenGeo Suite). De workshop zal de componenten PostGIS, GeoServer en OpenLayers 3 gebruiken om een volledige applicatie te bouwen. Neem een eigen laptop mee. Garandeer jezelf van een plaats door te registreren op .
Bart van den Eijnden (Boundless) is gespecialiseerd in front-end ontwikkeling en is actief in de open source communites van onder andere OpenLayers en GeoExt. Sinds 2013 is Bart ook lid van de board of directors van de internationale stichting OSGeo.
Anton Bakker is ontwikkelaar bij GeoCat bv in het team GeoCat Bridge, een ArcGIS Desktop (TM) extensie voor het publiceren van (meta)data in onder andere OpenGeo Suite. Daarnaast ontwikkelt Anton web mapping applicaties en mobiele apps.
Terug naar het programma

Nederland ontsloten!Just van den Broecke (Just Objects)
Nederland is sinds 1 januari 2012 een stuk rijker geworden. Op Open Data gebied dan. BAG, BRT, AHN2 en meer, zijn allen nu vrij beschikbaar. Maar dan? Deze databronnen (GML!) zijn als ruwe olie. Een geraffineerde aanpak is nodig om er bijvoorbeeld een kaart of adressenbestand mee te maken. Gelukkig zijn er een aantal Nederlandse open source projecten: NLExtract, OpenTopo en Heron vromen, samen met QGIS, PostGIS etcetera, een keten waardoor de data-motor kan gaan draaien en we Nederland van boven, onder en opzij kunnen ontsluiten en beleven. In vogelvlucht komen de voornaamste ‘features’ van bovengenoemde projecten voorbij, accelerend van bron tot resultaat.
Just van den Broecke (Just Objects) is naast bestuurslid van OSGeo.nl oo maker van een groot aantal geo-opensourceproducten, waaronder Heron.
Terug naar het programma

Feature frenzy QGISRichard Duivenvoorde (Zuidt)
Richard laat zien wat voor nieuws er is verschenen in de laatste versie QGIS 2.6 (Brighton). Naast het tonen van die nieuwe features verzorgt hij ook een introductie in hoe u actief deelneemt in QGIS en haar ontwikkelingen, om zo uw eigen geografische uitdagingen te kunnen oplossen.
Richard Duivenvoorde is als Infrastructure Manager lid van het QGIS Project Steering Committee. In Nederland is hij vooral actief als zelfstandig GIS-ontwikkelaar.
Terug naar het programma

De QGIS striptease-act: hoe precies dát te zien wat je wilt…Marco Duiker (MD-Kwadraat)
Al jaren is er de kreet om GIS-software wat meer op maat te leveren, terwijl maatwerk je op termijn altijd dwars gaat zitten bij upgrades en mogelijke migraties. Voor Natuurmonumenten heeft Marco Duiker een tussenoplossing gemaakt: door QGIS uit te kleden en vervolgens op maat weer van de juiste aankleding te voorzien, is een heel overzichtelijk maatkostuum ontstaan. In deze sessie laat Marco zien hoe dat te doen is.
Marco Duiker is zelfstandig GIS-consultant en docent bij de Geo Academie.
Terug naar het programma

Gemeentelijk boombeheer met DigitreeMichiel de Bresser (Main Solutions)
Groenbeheerders en ICT vormen niet altijd een even gelukkige combinatie. Maar niet gehinderd door een traditioneel gesloten beheersysteem, kan een boombeheerder snel aan de slag met een praktisch hanteerbare tool voor boombeheerders. Zo krijgt een groenbeheerder op eenvoudige wijze overzicht over het bomenbestand.
In deze presentatie laat Michiel de Bresser zien hoe je met de digitree plugin QGIS als gereedschap voor het inspecteren en beheren van bomen inzet.
Via eenvoudige uitwisselprotocollen synchroniseert een boombeheerder inspectiegegevens op zijn mobiele device met een online database. Vanuit deze database worden de boomgegevens ontsloten via de kaartenbalie, een online viewer. Door handig gebruik te maken van Open Standaarden worden de gegevens ook ontsloten naar het eigen beheersysteem, en mogelijk naar de gemeentelijke viewer.
Michiel de Bresser is initiatiefnemer van Digitree.
Terug naar het programma

Feature frenzy vector tilingSteven Ottens (Geodan)
Paul Ramsey heeft in zijn overdenkingen over de internationale FOSS4G conferentie van september gezegd dat vector tiling een van de grote publiekstrekkers was. Het zou hem verbazen als PostGIS, Geoserver en OpenLayers niet binnen een jaar met vector tiles overweg zouden kunnen. Oftewel dit jaar gaat het jaar van vector tiling worden, iedereen heeft het er over, het zit in ol3, leaflet & D3, zelfs in de ArcGIS API, maar wat is het eigenlijk? In deze feature frenzy een snel verhaal over waarom je vector tiling wilt hebben, waarom je het nog niet hebt en wat we daar aan gaan doen.
Steven Otten is innovatief ontwikkelaar bij Geodan.
Terug naar het programma

Open geodata & Open Source; een logische combinatiePaul van Genuchten (GeoCat)
Geo heeft traditioneel een lange historie met data uitwisseling en standaarden. Toch lopen we regelmatig tegen onbegrip aan vanuit de open data beweging. Is het de wet van remmende voorsprong, of vooral een spiegel? In deze presentatie richten we de neuzen vooruit en kijken we wat er prima loopt. Open Source is een belangrijke facilitator van Open Data; het sluit goed aan op de Open Data community, het biedt toegankelijke ruimtelijke tooling buiten de traditionele GIS afdelingen en het bevordert interoperabiliteit. Daarnaast praktische tips hoe u uw kennis van data uitwisseling in kunt zetten in uw organisatie, zelfs tot buiten het geo-domein.
Paul van Genuchten is ontwikkelaar van het GeoNetwork opensource project, een metadata catalogus waar onder andere het Nationaal Georegister op gebaseerd is. Daarnaast adviseert hij organisaties bij de implementatie van (Open) Data diensten, onder andere in het kader van INSPIRE.
Terug naar het programma

State of OSGeo.orgBart van den Eijnden (OSGeo.org) & Gert-Jan van der Weijden (OSGeo.nl)
Bart van den Eijnden is lid van de board of directors van de internationale stichting OSGeo (Open Source Geospatial Foundation). Gert-Jan van der Weijden is voorzitter van OSGeo.NL, het Nederlandse chapter. Samen presenteren zij de stand van zaken rond Open Geo anno 2014.
Terug naar het programma

Afsluiting met haardvuursessiediverse sprekers o.l.v. Erik Meerburg (Geo Academie)
De dag wordt afgesloten met een benen-op-tafel sessie. Op de bank zitten gebruikers, ondersteuners en makers van opensource geosoftware. Samen beschouwen ze de toekomst van OSGeo in Nederland, onder leiding van dagvoorzitter Erik Meerburg.
Terug naar het programma