Seminar “Open Historische Web Cartografie” 25 sept 2015
Dit gezamenlijk event van OSGeo.nl, UvA en RCE is op vrijdag 25 sept 2015 (13:00-17:30, RCE Amersfoort). Hieronder het programma en achtergrond informatie. Opgeven kan via de OSGeo.nl Meetup:
Download hier het volledige programma (PDF).
Historische kaarten spreken velen tot de verbeelding. Het vakgebied Historische Cartografie kent dan ook een lange geschiedenis. Het ontsluiten van historische kaarten via het Web is sterk in opkomst.
Als we naar Nederland kijken zien we op dit gebied verschillende projecten en initiatieven, met als terugkomend kenmerk het scannen en geo-refereren van papieren kaarten en verdere ontsluiting. Dit laatste gebeurt steeds vaker en bij voorkeur via het Web.
Daarnaast is er een toenemende behoefte aan “bestendigheid” van de web-diensten voor historische kaarten ook nadat een project is afgelopen, en geen dode links zoals bijvoorbeeld .
Net als Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) dit verzorgt voor reguliere kaarten en (meta)data zou een bestendige infrastructuur voor historische kaarten wenselijk zijn.
We willen middels dit seminar vooral kijken waar we staan:
• welke technieken/tools worden gebruikt voor het geo-refereren van historische kaarten?
• welke server technologieën en standaarden worden gebruikt voor web-ontsluiting?
• projecten, voorbeelden en toepassingen
Vijf sprekers, allen experts uit dit vakgebied,
zullen de bovenstaande onderwerpen belichten. De nadruk ligt hierbij op techniek en het gebruik van Open Source en Open Standaarden.
Middels een afsluitende discussie willen we kijken in hoeverre Open Standaarden, Open Source en Open Data ons kunnen helpen in verdere vooruitgang en toekomstige samenwerkingstrajecten. Hoe kan crowd-sourcing een rol spelen voor massaal geo-refereren?
We verwachten dat dit een leerzame middag zal worden, uiteraard vol mooie historische kaartbeelden! Hopelijk kunnen we een begin maken met gezamenlijke initiatieven om uiteindelijk ons nationaal erfgoed van historisch kaartmateriaal voor een breed publiek interactief via het web beschikbaar te stellen.
Dit event wordt georganiseerd door OSGeo.nl (Just van den Broecke), de Universiteit van Amsterdam (UvA, Jan Hartmann) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE, Bart Broex). RCE is ook de gastheer van het seminar.
Aanmelden
Opgeven kan via de OSGeo.nl Meetup of met een mail naar events@osgeo.nl.(NB We hebben net een nieuwe zaal dus capaciteit is nu verhoogd van 30 naar 60, maar het loopt vol dus wees er snel bij!).