OpenTopo Workshops in maart 2014

 

Op woensdagavond 12 maart en donderdagmiddag 27 maart 2014 organiseerde OSGeo.nl workshops over de kaartbladen op www.OpenTopo.nl. De workshops werden gegeven door Jan-Willem van Aalst, initiatiefnemer en beheerder van de OpenTopo kaartbladen. Na een korte introductie over de aanleiding, het doel en het gebruik van de kaartbladen kijken we hoe ze zijn opgebouwd: welke (open) geo-data worden gebruikt; welke kleurkeuzes zijn gemaakt en waarom. 

Het grootste deel van de workshop bestond uit een demonstratie van QGIS2 waarin stap-voor-stap het OpenTopo kaartbeeld werd opgebouwd, waarbij dilemma’s besproken werden. In deze sessies was veel ruimte voor vragen, suggesties en tips. De workshop eindigde steeds met een groepsdiscussie over het combineren van open geo-data voor actueel kaartmateriaal. De locatie op 12 maart 2014 was  Café Dudok, Larenseweg 1a, Hilversum (zaal op de bovenverdieping), 19:00-22:00 uur. De locatie op 27 maart 2014 was Het Kadaster, Locatie Koggelaan Zwolle (zie link) van 14:00-17:15 uur met ook deelname vanuit Kadaster. De agenda voor beide dagen was:

  • Aanleiding, doel van de workshop (10 min.)
  • Doel en gebruik van de kaartbladen (10 min.)
  • Samenvatting aanpak van maken OpenTopo kaartbladen (10 min.)
  • Ingrediënten: QGIS2, Shapefiles, PostGIS data (10 min.)
  • Gezamenlijk stap-voor-stap de kaart bouwen (100 min.) incl. pauze
  • Groepsdiscussie (30 min.)

Deelname was kosteloos. Wel waren donaties welkom! Al met al een succes, met dank aan vooral Jan-Willem voor het delen van zijn kennis. Dat smaakt naar meer!